Raadsvoorstel Integraal Parkeerbeleid 2024-2030: teleurstelling voor (VVD) Dijk en Waard

Op 23 april stond het raadsvoorstel voor integraal parkeerbeleid in gemeente Dijk en Waard op de agenda. Als VVD Dijk en Waard waren we, samen met veel inwoners, zwaar ontevreden over het voorgestelde beleid. Ondanks onze inspanningen om het voorstel te verbeteren, hebben we helaas moeten constateren dat het voorstel onaanvaardbaar bleef. Hieronder belichten we onze inspanningen en teleurstelling over de gang van zaken.

Amendementen en Moties: een streven naar verbetering

Om het oorspronkelijke voorstel te verbeteren, hebben we als VVD Dijk en Waard drie amendementen en twee moties ingediend:

1.      Amendement voor gelijke parkeertarieven op alle vijf parkeerterreinen en -garages rond Middenwaard: We streven naar eerlijkheid en uniformiteit in parkeertarieven, waardoor er geen sprake kan zijn van ongelijke behandeling van inwoners en bezoekers.

2.      Amendement tegen uitbreiding van het vergunningsgebied zonder besluitvorming door de gemeenteraad: Het is van essentieel belang dat belangrijke beslissingen over het vergunningsgebied worden genomen in de gemeenteraad.

3.      Amendement over het verlagen van de kosten van een bedrijvenvergunning voor parkeren: We willen de lasten voor bedrijven verlichten en zo een gunstiger klimaat creĆ«ren voor lokale ondernemers.

4.      Motie voor een blauwe zone op de Middenweg ter ondersteuning van de ondernemers: Met deze motie willen we een impuls geven aan lokale bedrijven door kort parkeren te faciliteren voor klanten.

5.      Motie voor tijdelijke ontheffingen voor parkeren in het vergunningsgebied bij langdurige werkzaamheden: Om het verbruik van bezoekuren voor bewoners te minimaliseren tijdens langdurige werkzaamheden, willen we flexibiliteit bieden met tijdelijke ontheffingen.

Lagere tarieven voor parkeervergunningen

Daarnaast steunden we ook het amendement van 50Plus, dat beoogde de eerste parkeervergunning gratis te houden en de daaropvolgende vergunningen goedkoper te maken. 

Teleurstelling en onvrede

Ondanks onze inspanningen om het voorstel te verbeteren, werd alleen de motie voor tijdelijke ontheffingen aangenomen. De lokale-linkse coalitie van DOP, Lokaal Dijk en Waard, Senioren Dijk en Waard, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA heeft verder het oorspronkelijke voorstel doorgedrukt, ondanks verschillende bezwaren en verbeteringsvoorstellen.

Sterker nog; het raadsvoorstel beloofde aanvankelijk een gratis eerste parkeervergunning, maar door een amendement van ChristenUnie (met steun van de coalitie & D66) gaan inwoners hiervoor (25 euro) betalen. Dit betekent dat een oude belofte, de eerste vergunning altijd gratis, niet wordt nagekomen door de coalitie. Dit besluit valt niet alleen bij ons, maar ook bij veel inwoners, zwaar. 

Conclusie

Ondanks onze inzet om het integraal parkeerbeleid in Dijk en Waard te verbeteren, zijn we teleurgesteld dat ons streven naar een rechtvaardiger, voordeliger en ondernemersvriendelijker beleid niet is gehonoreerd. We blijven ons inzetten voor de belangen van de inwoners en ondernemers van Dijk en Waard, en hopen dat in de toekomst onze stem en die van de gemeenschap beter gehoord zullen worden. De auto is geen melkkoe, maar een noodzaak voor onze inwoners. VVD Dijk en Waard heeft daarom tegen het Raadsvoorstel Integraal Parkeerbeleid 2024-2023 gestemd.