VVD-wethouders Monique Stam en Jasper Nieuwenhuizen: “Mijn boodschap voor de nieuwe gemeente? Het bouwen van woningen heeft topprioriteit”.

Het zijn twee bekende gezichten in de gemeente, de VVD-wethouders Jasper Nieuwenhuizen uit Langedijk en Monique Stam uit Heerhugowaard. Beiden hebben veel voor Dijk en Waard betekend. Het Langedijker en het Heerhugowaards Nieuwsblad gingen afgelopen week met de wethouders in gesprek over hun ervaringen, de resultaten waar zij trots op zijn én de tips voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard.

In 2012 nam Monique het stokje over en is daarmee met afstand de meest ervaren wethouder in Heerhugowaard. Eerder kondigde ze al aan dat ze na de verkiezingen niet meer zal terugkeren als wethouder. Er zijn veel dingen waar ze trots op is, maar de ontwikkeling van het stationsgebied staat voor haar toch wel op nummer 1. “Door het besluit om de Zuidtangent te ondertunnelen heeft dit gebied een enorme boost gekregen. Met meer woningen en betere bereikbaarheid als gevolg. Een flinke stimulans voor de economie van Dijk en Waard”. Maar naast dat het voor de wethouder haar grootste trots was, was het ook haar grootste uitdaging. Monique:” Samen met alle partijen in zo’n gebied belemmeringen overwinnen is niet altijd makkelijk. Dat kan alleen door een betrouwbare partner te zijn. Ik sta er echt voor dat je moet doen wat je zegt. Maar zo’n project waar jaren over gesproken wordt tot uitvoering brengen geeft veel voldoening”.

Ook Jasper, die sinds 2014 wethouder is in Langedijk, brengt de nodige ervaring mee. Hij staat op een mooie tweede plek op de lijst voor de VVD. Voor hem is vooral de fusie iets om trots op te zijn. “Hoewel Heerhugowaard en Langedijk al lange tijd samenwerken zorgt deze stap voor een financieel sterke toekomst en zien we nu al dat de dienstverlening naar inwoners vooruitgaat. Ik bedoel; hoe gaaf is het dat je paspoort gewoon thuisbezorgd wordt?” Dat een financieel sterke gemeente niet vanzelfsprekend is weet Jasper als geen ander: “De gemeentelijke begroting heeft behoorlijk wat tegenvallers gehad door een forse toename van de kosten. Het rijk compenseert hier onvoldoende voor, maar toch is het met veel vakmanschap en gezamenlijke inspanning gelukt om deze uitgaven op te vangen, investeringen op peil te houden en de belastingen zijn gelijk gebleven. Het helpt met dit soort uitdagingen enorm om over een groot netwerk van VVD-wethouders te beschikken die je kunt raadplegen”.

Wat betreft Monique is de boodschap voor de nieuwe gemeente vooral blijven investeren en keuzes durven maken. “Natuurlijk is het bouwen van woningen topprioriteit. Blijf daarnaast ook in onze ondernemers investeren. Daarmee houden we de gemeente leefbaar en kan iedereen blijven meedoen in de samenleving”. Jasper sluit zich daarbij aan: “Richt samen met ondernemers een ondernemersfonds op. Op deze manier kunnen ondernemers en gemeente samen invulling geven aan een programma om onze economie verder te verstevigen. En zorg dat woonlasten laag blijven! Wonen is al duur genoeg”.